Behandeling

Ketamine bij kinderen

Als uw kind op de Spoedeisende Hulp een vervelend onderzoek of behandeling moet ondergaan, dan kunnen we een medicijn toedienen om uw kind even te laten 'slapen'.

Dit medicijn heet ketamine. De arts kan zo het onderzoek of de behandeling uitvoeren met minimaal ongemak voor uw kind.

Wat gebeurt er na toedoening van het slaapmedicijn?

Praktische tips

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code AHU-041
Laatste revisie: 4 oktober 2024 - 12:29
Wat gebeurt er na toedoening van het slaapmedicijn?

Ketamine bij kinderen

Uw kind is niet in coma, maar komt in een toestand waarbij de hersenen zichzelf afsluiten voor de buitenwereld en geen informatie opslaan. Deze toestand wordt dissociatie genoemd. Het kan lijken alsof het kind bij bewustzijn is, maar dat is niet zo. Uw kind zal niet merken dat de arts met hem/haar bezig is of horen wat u tegen hem/haar zegt. Uw kind kan tijdens de behandeling ook geen pijn voelen. Uw kind zal zelf blijven ademhalen.

De ogen blijven soms open, maar uw kind kan dan niets zien. Soms zijn er spontane bewegingen van het hoofd of lichaam en heel soms zelfs kortdurende trekjes van arm of been. Dit is niet ernstig en gaat vanzelf voorbij als het medicijn uitgewerkt is. Uw kind kan ook meer dan normaal gaan kwijlen, soms zoveel dat wij het uit de mond moeten zuigen. Ook hiervan merkt uw kind niets.

Als uw kind weer wakker is

Als uw kind weer wakker is (en ook tijdens het slapen) gaan waarschijnlijk de ogen draaien. Uw kind kan dubbel gaan zien. Dit kan voor sommige kinderen beangstigend zijn, maar dit is helemaal normaal en gaat vanzelf voorbij.

Uw kind kan tot 2 uur nadat het slaapmedicijn is toegediend, nog misselijk zijn en zelfs overgeven. Dit kan ook nog voorkomen als u weer thuis bent. Dit komt ook voor als uw kind gegeten heeft vóór of na toedienen van het slaapmedicijn.

Mocht uw kind toch honger krijgen in deze periode, dan is het verstandig om maar een klein beetje eten en/of drinken te geven. Deze misselijkheid en dit overgeven zijn geen teken dat er iets ergs aan de hand is en gaat altijd vanzelf voorbij.

Dan kunt u bellen naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.