Keizersnede: oefeningen en adviezen
Als u een keizersnede heeft gehad, krijgt u enkele adviezen en oefeningen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Doordat u een wond in uw buik heeft, is het hoesten en niezen waarschijnlijk pijnlijk. Daarom is het belangrijk om direct na de keizersnede te voorkomen dat u slijm produceert in de longen. Net zo belangrijk is dat u eventueel aanwezig slijm zo gemakkelijk mogelijk ophoest. Ademhalingsoefeningen kunnen slijmvorming voorkomen en het ophoesten makkelijker maken.
Door de wond in uw buik kan ook het bewegen, in en uit bed komen, lopen, bukken en tillen moeilijker worden. Om u te helpen krijgt u houdings- en bewegingsadviezen, die het ongemak bij het bewegen kunnen verminderen.
De baarmoeder blijft na een keizersnede wat langer ‘vergroot’ dan na een bevalling. Hierdoor ligt hij als het ware als een zware ‘bal’ op de blaas. Het steun- en spierweefsel in de bekkenbodem is verzwakt onder invloed van hormonen en is niet in staat langdurig de baarmoeder en blaas te dragen. Vandaar dat u adviezen krijgt over de opbouw van uw activiteiten in de komende weken. Zowel de adviezen als de oefeningen voor een betere werking van de bekkenbodemspieren zijn daarom belangrijk.
Het is voor vele mensen een gewoonte om bij belastende houdingen en bewegingen (bijvoorbeeld tillen) de adem in te houden om kracht te zetten. Ook perst men vaak tijdens het plassen en poepen. Hierdoor ontstaat er veel druk op de bekkenbodem. Dit is altijd nadelig maar zeker in de periode waarin de banden en het steunweefsel nog niet hersteld zijn. Het gevolg kan zijn dat u sneller verzakkingen en incontinentieklachten ontwikkelt.
Adviezen en oefeningen
Tijdens de opname
Tijdens en na de opname
Oefeningen en adviezen voor thuis
Na zes weken
Praktische tips
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Bekijk uw zorgverzekering
Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:
- Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
- Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
- Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden.
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.