Headerafbeelding
interne-geneeskunde-gesprek
Behandeling

Insulinepomptherapie

Insulinepomptherapie is 1 van de behandelingen bij diabetes mellitus.

Deze vorm van therapie kan uw diabetes beter onder controle houden (regulatie) en verbetert vaak de kwaliteit van leven. Hier leest u meer informatie over wat insulinepomptherapie is. Het kan u helpen om te bepalen of deze behandeling bij u past. Daarnaast geven we uitleg over het traject dat u moet volgen voordat u met insulinepomptherapie kunt starten.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Meer informatie

Code INT-122
Laatste revisie: 6 december 2024 - 16:13
Hoe verloopt de behandeling?

Insulinepomptherapie

Wat is insulinepomptherapie?

Insulinepomptherapie is een andere manier van insuline toedienen. Een insulinepomp is een apparaatje waaraan een katheter (slangetje) met een naaldje vastzit. Dit naaldje zit onder de huid en meestal in uw buik. De insulinepomp draagt u bij u. In de pomp zit een buisje met ultra-kortwerkende insuline. Via de pomp krijgt u steeds insuline toegediend. Daarnaast is het mogelijk om zelf extra insuline toe te dienen.

Voor wie is insulinepomptherapie bedoeld?

De therapie is bedoeld voor zeer gemotiveerde mensen die ondanks 4 keer per dag insuline spuiten en een goede zelfzorg hun diabetes niet onder controle krijgen (goede regulatie bereiken). Om insulinepomptherapie een goede kans van slagen te geven, is het zeker bij het starten van de therapie belangrijk dat u er veel tijd en aandacht aan besteedt.

Wanneer komt u in aanmerking?

Uit ervaring is gebleken dat de therapie de meeste kans van slagen heeft als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u injecteert minimaal 4 keer per dag insuline en doet langer dan 3 maanden aan zelfregulatie;
  • u bent bereid om 4 keer per dag uw bloedglucose te bepalen en u bent in staat om naar aanleiding hiervan zelfregulatie toe te passen;
  • u heeft meerdere keren per jaar contact met uw internist en/of diabetes verpleegkundige;
  • u bent bekend met het berekenen van koolhydraten;
  • u kunt zelfstandig de insulinepomptherapie toepassen.

U komt niet in aanmerking als:

  • u onbehandelde retinopathie heeft. Dit is een ziekte van het netvlies;
  • u geen of heel weinig Nederlands spreekt;
  • er psychologische en sociale factoren zijn waarvan het diabetesteam inschat dat deze een belemmering vormen voor behandeling met de insulinepomp.

Wat gebeurt er voor u start met insulinepomptherapie?

Voordat u kunt starten met insulinepomptherapie doorloopt u het volgende traject:

  • U heeft eerst een afspraak met de diabetesverpleegkundige. Zij geeft u uitgebreid uitleg over de therapie en bespreekt de voor- en nadelen met u. Hierna neemt u het besluit of u wel of niet gaat starten met de insulinepomp. U geeft uw keuze telefonisch door aan de secretaresse van de diabetesverpleegkundigen en maakt met haar vervolgafspraken.
  • Daarna krijgt u uitleg over de werking van de insulinepomp. Dit gebeurt door een medewerker van de insulinepompleverancier.
  • Als voorbereiding op de start van de therapie heeft u nog 3 keer een afspraak met de diabetesverpleegkundige. Iedere afspraak duurt ongeveer 1 uur.
  • De start van de pomptherapie gebeurt meestal poliklinisch. U wordt dan niet opgenomen. Wij raden u aan om de 1e dagen niet te gaan werken.
  • De secretaresse maakt met meteen afspraken met u over vervolgbezoeken en telefonisch overleg.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan naar de secretaresse van de diabetesverpleegkundigen, telefoonnummer: (073) 553 30 81. Zij is dagelijks bereikbaar van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.