Headerafbeelding
hand verpleegkundige op schouder patiënt
Behandeling

Blaasspoeling in combinatie met EMDA

Met behulp van blaasspoelingen kunnen we de kans verkleinen dat blaaspoliepen terugkomen.

Er zijn meerdere middelen die voor blaasspoelingen worden gebruikt. De uroloog bepaalt welk middel in uw geval nodig is en hoeveel blaasspoelingen er nodig zijn. Sommige blaasspoelingen kunnen samen met de EMDA-behandeling gegeven worden, om de werking van de ingebrachte medicatie te vergroten. 

Lees meer

EMDA staat voor: ‘Electro Motive Drug Administration’ en is gebaseerd op ‘iontoforese techniek’. Bij deze techniek wordt een bepaald medicijn door middel van een elektrisch spanningsverschil, dieper in het lichaam, naar de juiste plek gebracht. 

EMDA is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van oppervlakkige blaastumoren. Het verbetert de effectiviteit van de medicatie die in uw blaas wordt ingebracht en die moet voorkomen dat de tumor terugkeert of zich ontwikkelt tot een kwaadaardiger type tumor.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code URO-097
Laatste revisie: 3 september 2024 - 09:33
Hoe verloopt de behandeling?

Blaasspoeling in combinatie met EMDA

Hoe bereidt u zich voor?

  • U mag voorafgaand aan de behandeling niet te veel drinken;
  • u mag voorafgaand aan de behandeling geen diuretica innemen;
  • bloedverdunners mag u gewoon innemen;
  • omdat u niet weet hoe u op de blaasspoelingen reageert is het verstandig om de eerste keren begeleiding mee te brengen.

Als u enkele dagen voor de spoeling bloed of bloedstolsels in de urine heeft, mag de spoeling niet doorgaan. Neem dan direct telefonisch contact op met de polikliniek Urologie.

Waar meldt u zich?

De  blaasspoeling (met EMDA) vindt plaats op de afdeling Dagbehandeling van het Oncologisch Centrum in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

(Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 1).

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Hoe werkt EMDA?

Via een katheter in de plasbuis, wordt een medicijn in de blaas gebracht. Meestal gaat het om het medicijn Mitomycine (chemotherapie). Ook worden er 2 ‘spons-elektroden’ (elektroden in de vorm van een geel sponsje) op uw onderbuik gelegd. Zowel de katheter (die een metalen plaatje bevat) als de spons-elektroden worden aangesloten op een kastje dat een gelijkstroom kan opwekken. Een elektrisch veld (spanningsverschil tussen het metalen plaatje op de katheter en de elektroden op uw buik) zorgt ervoor dat de positief geladen medicatie zich via de weg van de minste weerstand voortbeweegt naar de negatieve pool (de spons-elektroden op uw onderbuik).

Het is wetenschappelijk bewezen dat door gebruik van EMDA de medicatie dieper in de blaaswand doordringt en dat hierdoor de kans kleiner wordt dat de tumor na de operatie weer terugkeert

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Tijdens de behandeling ligt u comfortabel op een bed. Twee elektroden (gele sponsjes) worden op uw onderbuik geplaatst en aangesloten op een kastje dat gelijkstroom kan opwekken. Daarna wordt een katheter  via uw plasbuis in de blaas gebracht. Een klein ballonnetje voorkomt het terug glijden van de katheter. De urine kan nu vrij uit de blaas lopen.

Via de katheter wordt de blaas gespoeld en gevuld met steriel water. Daarna wordt de medicatie voorzichtig via de katheter in de blaas gespoten. Het medicijn dringt eerst nog nauwelijks door tot in de blaaswand. Door nu de stroom in te schakelen, wordt er een spanningsverschil opgebouwd tussen de katheter en de 2 elektroden op de buik. De medicatie verplaatst zich en dringt nu dieper door in de blaaswand. Onder de spons-elektroden op de buik kan een licht tintelend gevoel ontstaan.

Na de behandeling

Na 25 minuten is de behandeling klaar en wordt de stroom uitgeschakeld en uw blaas geleegd. De katheter en de elektroden worden verwijderd en u kunt meteen weer naar huis.

Waar moet u op letten bij het plassen?

  • Mannen kunnen het beste zittend plassen, dit ook om spatten te voorkomen;
  • het toilet spoelt u na het plassen 2 maal door met een gesloten deksel;
  • bij morsen van urine buiten het toilet, de omgeving goed reinigen met water en een schoonmaakmiddel;
  • als er urine in contact komt met de huid, kunt u het beste de huid direct afwassen met water;
  • als u morst op kleding kan deze gewoon in de wasmachine. U moet dan eerst spoelen met een koud wasprogramma.

Dit alles geldt voor de dag van de behandeling en de dag daarna.

Risico's of bijwerkingen

Omdat het medicijn ook in contact komt met de gezonde cellen van het blaasslijmvlies, kunnen er bijwerkingen optreden.

Deze beperken zich meestal tot:

  • veelvuldig aandrang om te plassen;
  • pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en urinebuis bij het plassen;
  • moeite met het ophouden van de urine;
  • bloed- of weefseldeeltjes in de urine.

Bijna altijd verdwijnen deze verschijnselen 1 of 2 dagen na de spoeling. Neem contact op met de polikliniek Urologie als de klachten blijven.

Adviezen voor thuis

  • Nadat u voor de eerste keer naar het toilet bent geweest, drinkt u de rest van de dag extra veel. Dit doet u om de blaas goed door te spoelen.
  • Aangeraden wordt de eerste 48 uur na de behandeling geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Drie maanden na de eerste blaasspoeling controleert de uroloog het effect van de behandeling door de blaas opnieuw van binnen te bekijken (cystoscopie). Ook worden uw urine en bloed regelmatig gecontroleerd.

Heeft u nog vragen?

Leg deze dan gerust voor aan uw behandelend arts of de (oncologie)verpleegkundige.