Headerafbeelding
Orthopeed doet een lichamelijk onderzoek tijdens het schouderspreekuur
Behandeling

Barbotage van een pees

Een barbotage behandeling van een pees heeft als doel de kalkafzettingen op te lossen.

LET OP! U moet zich voor deze behandeling voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. De behandeling kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-075
Laatste revisie: 25 april 2024 - 13:51
Hoe verloopt de behandeling?

Barbotage van een pees

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

U heeft klachten die veroorzaakt worden door kalkafzettingen in een pees. Een barbotage behandeling van een pees heeft als doel de kalkafzettingen op te lossen.

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel. Met een echografie wordt de grootte en de plaats van de kalkafzetting bepaald. De huid wordt schoongemaakt en ontsmet. Daarna krijgt u een prik met verdoving. In de kalkafzetting en in de pees wordt meerdere keren geprikt, zodat er meerdere gaatjes in de pees zitten. Dan wordt er een vloeistof met verdoving in de kalk gespoten. Door het aanprikken en spuiten wordt de genezing van de pees (of pezen) op gang gebracht. Hierdoor verdwijnen op termijn de pijnklachten.

Soms verlaat een deel van de kalk via de naald direct het lichaam. Gebeurt dit niet? Dan kan de behandeling toch nut hebben. Door de reactie van het lichaam op het prikken, wordt de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Dit proces geeft de eerste tijd (soms tot 2 weken na de behandeling) meestal meer pijnklachten dan er voor de behandeling waren. Langzaam nemen de pijnklachten af en verdwijnt de kalk. Bij 75% van de patiënten brengt de behandeling de klachten terug tot een aanvaardbaar laag niveau.

Bijwerkingen en risico's?

Meestal wordt aan het einde van de behandeling een ontstekingsremmend middel ingespoten (Kenacort A40). Een bijwerking van dit middel is dat er roodheid in het gezicht kan ontstaan. Deze bijwerking komt bij 1 tot 10 van de 1000 patiënten voor. De roodheid trekt binnen enkele dagen weg. Als u meer klachten heeft dan alleen de roodheid kunt u contact opnemen met de huisarts.

Heeft u diabetes?

Als u diabetes heeft houdt er dan rekening mee dat uw glucose waarden de eerste week na de injectie (extra) verhoogd kunnen zijn.

Omdat dit maar ongeveer een week duurt kan dit in principe geen kwaad. Eventueel kan de dosering insuline tijdelijk worden verhoogd.

Wat gebeurt er na de behandeling?

De eerste 2 à 3 uur na de injectie mag u NIET ZELF autorijden. Dit komt door een mogelijke verminderde beweeglijkheid van het gewricht/de pees. Houdt u hier rekening mee. Vervoersmiddelen zoals openbaar vervoer, taxi, scooter, fiets enz. zijn wel toegestaan.

De eerste weken kunt u meer pijn hebben. Hiervoor kunt u naar behoefte paracetamol gebruiken tot maximaal 4 keer 1000 mg per dag. 

Bewegen en herstel

De eerste 2 tot 3 dagen na de behandeling mag u uw arm/been niet te veel gebruiken. U mag het betreffende gewricht alleen binnen de pijngrenzen gebruiken. Pijn en zwelling geven aan dat de grens van het belasten bereikt is. Het is heel normaal dat uw arm/been de eerste 6 weken gevoelig is. Deze kan nog enkele maanden gevoelig blijven na activiteit.

Adviezen voor de eerste 6 weken na de behandeling:

  • Beweeg en gebruik uw arm/been zo normaal mogelijk. Zo stimuleert u het herstel van de functie hiervan.
  • Bewegen is ook goed voor de genezing. Beweeg ook tijdens uw dagelijks werk!
  • Indien u een barbotage van de schouder heeft gehad, vindt u op de laatste pagina van deze folder enkele schouderoefeningen die u kunt doen. Doe daarnaast geen activiteiten die de schouder zwaar belasten. Denk hierbij aan: het tillen of dragen van (zware) tassen of dozen, ramen wassen of activiteiten boven uw hoofd.
  • Indien u een barbotage van een ander gewricht heeft gehad dan de schouder, zijn er geen specifieke oefeningen voorgeschreven

Controle

Na ongeveer 6 weken komt u voor controle bij de orthopedisch chirurg op de polikliniek. Een half uur voor de afspraak laat u een röntgenfoto maken op de afdeling Radiologie. Tijdens de controle wordt gekeken of de hoeveelheid kalk is afgenomen.

 

Oefeningen na een barbotage van de schouder

Als u een barbotage van de schouder heeft gehad, is  het belangrijk na de behandeling oefeningen te doen. Dit zorgt voor ontspanning en controle van de arm-, schouder- en nekspieren. De oefeningen voorkomen ook het stijf worden van het schoudergewricht.

U mag de oefeningen zo vaak doen en herhalen als u wilt, maar stop als er pijn ontstaat. Doe alle oefeningen in een rustig tempo.

Oefening 1
  • Ga iets voorovergebogen staan.
  • Laat uw behandelde arm gestrekt hangen en laat deze vervolgens cirkels maken binnen de pijngrens.
  • Doe de oefening met een ontspannen slappe arm en doe de oefening met een aangespannen arm en vuist.
  • Doe dit ongeveer één minuut rechtsom en één minuut linksom.
Oefening 2
  • Laat uw armen langs het lichaam hangen terwijl u zit of staat.
  • Maak grote draaibewegingen met de schouders (niet met de armen!).
  • Draai eerst van voor naar achter, en dan van achter naar voren.
Oefening 3
  • Pak achter uw rug de pols van de pijnlijke arm met de andere hand.
  • Beweeg met de andere hand de pols iets langs de rug omhoog.
  • Stop als het pijn doet!
Oefening 4
  • Neem een glad doekje of keukenrolpapiertje in de hand.
  • Zet uw hand tegen de deurpost en glijd langzaam langs de deurpost omhoog, tot zover u kunt.
  • U mag hierbij een beetje pijn voelen.
Oefening 5
  • Pak met uw gezonde hand de pols van de pijnlijk arm.
  • Til met uw gezonde hand de pijnlijke arm langzaam omhoog.
  • Probeer zo ver mogelijk te komen.
  • Herhaal de oefening een aantal keren.
  • Stop als het pijn doet!
Oefening 6
  • Leg de hand van de pijnlijke arm op de andere schouder. Help eventueel met uw andere hand mee.
  • Hef dan de elleboog van de pijnlijke arm omhoog (terwijl uw hand op de schouder blijft liggen). Help eventueel met uw andere hand mee de elleboog op te tillen.
  • Stop als het pijn doet!

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.