Headerafbeelding
afdelingen apotheek uitleg geneesmiddelen
Behandeling

Antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doodmaken, of voorkomen dat er nog meer bacteriën komen. Gebruik ze goed en alleen als het moet!

Bij ontstekingen die door bacteriën worden veroorzaakt, kan uw arts antibiotica voorschrijven. Ze zijn onmisbaar bij ernstige infecties, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Het bekendste antibioticum is penicilline, maar er bestaan veel meer soorten. Elk antibioticum werkt weer tegen andere bacteriën.

Belangrijke informatie

Hier vindt u alle belangrijke informatie over antibiotica.
Code ALG-081
Laatste revisie: 5 januari 2024 - 12:27
Belangrijke informatie

Antibiotica

  • Als uw lichaam sterk genoeg is om zelf de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, zijn antibiotica niet nodig.
  • Antibiotica helpen niet als een infectie door iets anders dan een bacterie is veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een virus, een schimmel of een parasiet.

Veelvuldig antibioticagebruik heeft een groot nadeel: bacteriën worden ongevoelig voor de werking van een of meerdere antibioticasoorten. Dit heet antibiotica-resistentie. Infecties zijn dan moeilijk te behandelen. 

Antibiotica-resistentie kan ook ontstaan als antibiotica niet precies volgens het voorschrift worden ingenomen.

Iedereen kan resistente bacteriën oplopen én ze verspreiden. Vaak wordt u daar niet ziek van en verdwijnen de bacteriën vanzelf weer. Maar mensen met een verminderde weerstand lopen een grotere kans er wel een infectie van te krijgen. 

Als een bacterie ongevoelig is voor een groot aantal antibiotica wordt dat multiresistent genoemd. Een bekend voorbeeld daarvan is de MRSA-bacterie.