ICSI-Behandeling
Sommige paren krijgen een ICSI-behandeling. Dit gebeurt wanneer de zaadkwaliteit onvoldoende is voor een IVF-behandeling. Het voordeel van ICSI is dat er maar één geschikte zaadcel voor een eicel nodig is.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De ICSI is vergelijkbaar met een IVF- behandeling alleen wordt er een extra handeling in het laboratorium gedaan. Het verschil zit hem alleen in de manier van samenvoegen van één zaadcel en een eicel.
Voor een IVF-behandeling worden veel goed beweeglijke zaadcellen in het bakje met een eicel gebracht. De hoop is dat een zaadcel op eigen kracht een eicel kan binnendringen. Bij ICSI wordt een geselecteerde zaadcel direct in de eicel gebracht. Hierdoor wordt de kans op bevruchting vergroot. Het is wel belangrijk te onthouden dat het geen garantie is. De natuur bepaalt of de eicel en de zaadcel samensmelten.
Voor wie is ICSI geschikt?
Deze methode zeer geschikt voor paren waarbij de zaadkwaliteit onvoldoende is voor een IVF-behandeling. Het voordeel van ICSI is dat er maar één geschikte zaadcel per eicel nodig is.
Daarnaast passen we ICSI toe als bij een eerdere IVF-procedure geen (of < 10%) bevruchting van de eicellen is opgetreden. Voor paren die geschikt zijn voor IVF geldt niet dat een ICSI-behandeling beter werkt.
Risico's ICSI-behandeling
Voor een ICSI-behandeling bestaan dezelfde risico’s voor de vrouw als bij een IVF-behandeling. In vergelijking met IVF, zijn er bij ICSI minder gegevens bekend over de effecten van ICSI op kinderen. Dat komt omdat IVF al langer wordt toegepast. Het grote verschil bij ICSI is dat de mens bepaalt welke zaadcel de eicel binnendringt. De zaadcel ziet er van de buitenkant goed uit, maar of het ook echt de beste is, dat valt niet te zeggen. Normaal bepaalt de natuur dit proces.
Inmiddels zijn honderdduizenden kinderen geboren na een ICSI-behandeling. Zij hebben niet meer kans op een aangeboren afwijking dan op andere wijze verwekte kinderen. Wel is er een kleine verhoogde kans (1 %) op chromosoomafwijkingen bij het kind.
Deze blijken meestal te komen door het erfelijke patroon van de vader en niet door de ICSI techniek. Ook blijkt de zaadkwaliteit van zonen na ICSI wat lager dan gemiddeld.
Voorbereiding
De gehele ICSI-behandeling is voor de vrouw hetzelfde als de IVF-procedure.
Soms moet er extra zaadonderzoek gedaan worden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Soms is er ook een extra bloedonderzoek nodig.
Behandeling
Het medicijnschema bij een ICSI-behandeling is gelijk aan dat van een IVF-behandeling. Ook de echo’s en de punctie verlopen hetzelfde.
Bij ICSI zoekt de laborant per eicel een geschikte zaadcel. Deze zaadcel wordt onder de microscoop in een zeer dun glazen naaldje opgezogen. Vervolgens wordt de zaadcel in de rijpe en normaal uitziende eicellen gebracht.
Als de eicellen zijn bevrucht, dan verloopt de plaatsing hetzelfde als bij een IVF-behandeling.