Headerafbeelding
afdelingen kindergeneeskunde wachtkamer
Afdeling

Spreekuur van het Kinder Incontinentie Team (KIT)

Het Kinder Incontinentie Team (KIT) is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met plas- en poepproblemen.

Het Kinder Incontinentie Team bestaat uit kinderartsen, een kinderuroloog, kinder- en jeugdpsychologen, kinderbekkenfysiotherapeuten, medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) en een verpleegkundig specialist.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u met uw kind naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij uw kind past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Miranda van Duren
M. van Duren- van Iersel
Verpleegkundig specialist
Bekijk ons team

Meer informatie

Code KIN-719
Laatste revisie: 4 december 2024 - 14:20
Over dit spreekuur

Spreekuur van het Kinder Incontinentie Team (KIT)

Wat is het KIT?

Heb je vaak last van je buik? Plas of poep je wel eens in je broek of in bed? Dat vinden de meeste kinderen niet fijn. Ze willen er graag van af. Daarvoor is er het KIT.

Het KIT kan je helpen. Ook als je bijvoorbeeld vaak blaasontsteking hebt.

Plaspraatjes

Heb je plasproblemen, dan ga je naar een Verpleegkundig Specialist. Die vertelt je van alles over plassen. Want - geloof het of niet - over plassen is heel veel te vertellen, zoals:

  • Hoe je op de wc moet zitten.
  • Hoe je moet afvegen.
  • Hoeveel je moet drinken.
  • Wanneer je het beste naar de wc kunt gaan.
  • En nog veel meer.

Bij het KIT moet je ook trainen. Net als bij sporten. Je doet bijvoorbeeld een wedstrijdje plas ophouden. Hoe lang kun jij dat? De Verpleegkundig Specialist is eigenlijk jouw plastrainer!

Een poepfabriek, heb ik dat?

Bij het KIT leer je ook alles over de plas- en poepfabriek ;-) in je buik. Want alles wat je drinkt, gaat naar de plasfabriek! En alles wat je eet, gaat naar de… Heel goed, de poepfabriek!

Bij het KIT moet je soms vertellen hoe je poep eruit ziet. Je hoeft dat niet te gaan tekenen hoor. Op de poepkaart wijs je aan waar jouw drol op lijkt!

Kinderpaspoort

Als je naar het ziekenhuis gaat, is het fijn als je zelf mee kunt denken wat en op welke manier iets moet gebeuren. Om je daarbij te helpen hebben we een Kinderpaspoort gemaakt. Vul deze in, eventueel samen met je vader of moeder. Heb je nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Je kunt op alle afdelingen waar jij een afspraak hebt om een Kinderpaspoort vragen. 

kinderpaspoort

Kinderarts en verpleegkundig specialist

De kinderarts en verpleegkundig specialist onderzoeken of er lichamelijke afwijkingen of ziektes zijn. Zij kunnen advies geven of medicijnen voorschrijven en besluiten of verder onderzoek in het KIT-spreekuur of bij de kinderuroloog nodig is. Daarnaast traint en coacht de verpleegkundig specialist ook kinderen met plas- en/of poepproblemen.

Kinder- en jeugdpsycholoog

De kinder- en jeugdpsycholoog beoordeelt mee wat de reden kan zijn voor de poep- en plasproblemen. Zij kijkt hierbij onder andere naar het gedrag en de emoties van het kind. Ook betrekt zij de ouders hierbij. Daarnaast adviseert zij de andere KIT-teamleden.

Kinderbekkenfysiotherapeut

De kinderbekkenfysiotherapeut onderzoekt de manier waarop uw kind plast. Dit doet ze onder andere met de plascomputer (uroflowmetrie). Ook bekijkt de fysiotherapeut hoe de bekkenbodem er uit ziet en hoe de bekkenbodemspieren werken. Hierbij moet uw kind de onderkleding uitdoen. De fysiotherapeut beoordeelt ook de houding en algemene motorische vaardigheden.

Medisch pedagogisch zorgverlener

De medisch pedagogisch zorgverlener bekijkt hoe u en uw kind omgaan met de poep- en/of plasproblemen. De medisch pedagogisch zorgverlener adviseert, traint en begeleidt de ouders hierbij.

Kinderuroloog

De kinderuroloog kunnen we om advies vragen. Deze kan verder onderzoek doen. Hiervoor maken we een andere afspraak.