Ouderen in veilige handen
In Nederland krijgt 1 op de 20 ouderen te maken met een vorm van ouderenmishandeling.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
In 2011 is de overheid daarom begonnen met een landelijke aanpak van ouderenmishandeling en is het nationaal actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ gestart.
Vanaf april 2015 worden alle oudere patiënten (70+), die de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) bezoeken, gescreend op ouderenmishandeling. Door gebruik te maken van een signaleringsformulier hoopt het JBZ vroegtijdig een probleemsituatie te herkennen.
Waarom deze standaard screening?
Het screenen op ouderenmishandeling is belangrijk omdat ouderen zelf niet vaak naar buiten treden als ze mishandeld worden. Dit komt bijvoorbeeld omdat ze zich schamen, ze afhankelijk zijn van de pleger of omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Door op de SEH ouderen te screenen, wordt overbelasting en mishandeling eerder (h)erkend en kan er iets aan worden gedaan. Door te screenen op onveilige situaties kan het JBZ de oudere patiënt helpen, en in sommige gevallen ook de verzorgers. Want niet alle ouderenmishandeling gebeurt met opzet. Sommige mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld de zorg niet goed aan, waardoor (ongewild) verwaarlozing kan optreden.
Het signaleringsformulier
De verpleegkundige of de arts vult een signaleringsformulier in op basis van observaties bij de patiënt. Ook neemt hij/zij een aantal vragen met de patiënt en diens begeleider(s) door. Bij het invullen wordt gelet op signalen die kunnen wijzen op onveiligheid voor de oudere, bijvoorbeeld in de relatie, familie of de leefomgeving. De arts of verpleegkundige noteert op het formulier of er vermoedens bestaan dat er problemen zijn.
Alle signaleringsformulieren worden bekeken door speciaal getrainde deskundigen van het JBZ. Zo nodig wordt er opnieuw contact gezocht met de betrokkene en/of huisarts voor meer informatie.
Bij een vermoeden van onveiligheid
Als de arts of verpleegkundige van de SEH een onveilige situatie vermoedt voor de oudere patiënt, bespreekt hij/zij dit (als dat mogelijk is) meteen met de patiënt, diens partner, familie, verzorger of netwerk. Samen met de patiënt en diens naasten wordt gezocht naar een oplossing voor de problemen. Soms vindt overleg plaats met de huisarts en/of de reeds betrokken hulpverleners, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg of de instelling waar de patiënt verblijft of woont.
Bij ernstige zorgen kan de arts of verpleegkundige van de SEH contact opnemen met ‘Veilig Thuis’ voor advies of voor het doen van een melding. ‘Veilig Thuis’ is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld. Veilig Thuis geeft advies of doet zo nodig verder onderzoek met als doel de veiligheid van de patiënt te waarborgen. Veilig Thuis kijkt samen met de patiënt, diens partner, familie en/of verzorgers hoe zij het beste geholpen kunnen worden.
Alle informatie die voortkomt uit het signaleringsformulier en eventueel verder onderzoek wordt vertrouwelijk behandeld.
Heeft u nog vragen?
Dan kunt u contact opnemen met de Aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling en huiselijk geweld van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, via het centrale telefoonnummer van het ziekenhuis: (073) 553 20 00.