Het (mogelijk) verlies van vruchtbaarheid
Behandelingen voor kanker kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Kanker als je een kinderwens hebt...
De diagnose kanker op jonge leeftijd is erg ingrijpend. Maar als u een kinderwens heeft, roept het vaak nog extra vragen op. De behandelend arts of verpleegkundige bespreekt aan het begin van het behandeltraject of u een kinderwens heeft. Als dat niet is gebeurd, geef het dan vooral zelf aan. In sommige gevallen kunt u namelijk nog maatregelen nemen om het behandeltraject aan te passen. Bespreek met uw behandelend arts of dit mogelijk en wenselijk is.
Onvruchtbaarheid door de behandelingen?
Chemotherapie
Door chemotherapie kunt u in de overgang komen. Vaak is dit tijdelijk, soms niet. Als u in de 20 of begin 30 bent op het moment van uw diagnose, is de kans aanzienlijk dat u na de chemotherapie weer gaat menstrueren. Dit kan enkele maanden duren. Hoe dichter u bij de natuurlijke overgangsleeftijd zit, hoe groter de kans dat u definitief in de overgang komt.
Hormoonbehandeling
Als de kankersoort hormoongevoelig is, krijgt u waarschijnlijk hormoonbehandeling. Tijdens die hormoonbehandeling, die een aantal jaren duurt, mag u niet zwanger raken. Ook wordt u bij hormoonbehandeling vaak in een kunstmatige overgang gebracht, zodat u (tijdelijk) onvruchtbaar bent. Als u met de hormoonbehandeling stopt, kunt u weer uit de overgang komen en in principe zwanger worden. Dit kan soms wel 6 tot 12 maanden duren. Ook hier geldt dat hoe ouder u bent, hoe groter de kans is dat u niet meer gaat menstrueren en in de overgang blijft.
Radiotherapie (bestraling)
Als u bestraald wordt in het gebied van de eierstokken of baarmoeder, kan dit invloed hebben op de vruchtbaarheid.
Mogelijkheden om vruchtbaarheid te behouden
Er zijn verschillende methodes om voorafgaand aan de behandelingen te proberen om uw vruchtbaarheid te behouden. Deze methodes geven geen garantie op succes. Dat betekent dat nog niet bewezen is dat deze methodes goed werken. Het hangt vaak van uw persoonlijke situatie af of u ervoor in aanmerking komt. Bijvoorbeeld uw leeftijd op het moment van de diagnose speelt vaak een rol. Met uw behandelend arts of gynaecoloog kunt u de voor- en nadelen van deze mogelijkheden bespreken.
Invriezen van embryo's met IVF (In Vitro Fertilisatie)
Voorafgaand aan de behandelingen ondergaat u een IVF-behandeling. Eicellen worden buiten het lichaam bevrucht door zaadcellen van de partner. Als hieruit een of meer embryo's ontstaan, worden die ingevroren. Na de behandelingen kan er een embryo worden teruggeplaatst in uw baarmoeder. Voor deze behandeling verwijst uw arts u door naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Transpositie van de eierstokken (bij bestraling)
Transpositie betekent verplaatsing. Bij deze behandeling worden de eierstokken buiten het bestralingsgebied gebracht. Dit gebeurt met een operatie.
Invriezen van eicellen
Als u op dit moment geen partner heeft, kunnen onbevruchte eicellen worden ingevroren.
Invriezen van eierstokweefsel
Er wordt 1 eierstok weggenomen en ingevroren. Als de overgebleven eierstok na de chemotherapie of hormoontherapie niet meer werkt, heeft u toch nog kans om zwanger te raken als u de ingevroren eierstok laat terugplaatsen. Voor deze behandeling verwijst de arts u naar het RadboudUMC te Nijmegen.
Beschermen van de eierstokfunctie
Uw eierstokken worden door maandelijkse of 3 maandelijkse injecties met hormonen tijdelijk in een rustfase gebracht. Het vermoeden bestaat dat de eierstokken op die manier beschermd worden tegen de schadelijke invloed van chemotherapie.
Mogelijkheden bij onvruchtbaarheid
Draagmoederschap
Een draagmoeder is een vrouw die zwanger wordt en deze zwangerschap uitdraagt met de bedoeling het kind na de geboorte af te staan aan anderen ter adoptie.
Eiceldonatie
Eiceldonatie is het afstaan van eicellen door een gezonde vrouw met als doel bij een onvruchtbare vrouw een zwangerschap mogelijk te maken.
Adoptie
Adoptie is de aanname van een kind.
Wanneer zwanger worden?
Wilt u na de kankerbehandeling zwanger worden, dan raden we u aan dit eerst met uw behandelend specialist of gynaecoloog te bespreken.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. Uw behandeld arts kan u verwijzen naar een van de gynaecologen van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Meer informatie?
Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie: NNF-info.nl