Afdeling

Ketaminespreekuur

Een ketamineverslaving beïnvloedt alle aspecten van je leven en kan leiden tot ernstige urologische klachten. Het slijmvlies in je blaas, urineleiders en in je nieren is namelijk gevoelig voor ketamine. 

Ketamine wordt vaak als relatief veilige drug gezien. Er belanden minder patiënten met een ketamine overdosis op de Spoedeisende Hulp dan patiënten met bijvoorbeeld een overdosis cocaïne. Maar door ketaminegebruik kun je heel ernstige urologische klachten krijgen:

  • Een hevige constante pijn in de onderbuik, moeten vaak plassen en hebben pijn bij het plassen. Vergelijk het met een blaasontsteking, maar dan honderd keer erger.
  • Patiënten kunnen bloed en bloedstolsels uitplassen. 
  • Door het gebruik van ketamine kunnen je nieren minder goed gaan werken. 
  • Er kunnen veel seksuele klachten ontstaan bij zowel mannen als vrouwen.

Hoe verloopt de afspraak?

Hier vind je alle belangrijke informatie

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Eerste Ketaminespreekuur van Nederland in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Uroloog in opleiding Wouter van der Sanden startte in 2022 het Ketaminespreekuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Met het Ketaminespreekuur wil hij, samen met andere zorginstellingen, een behandeling bieden die werkt. “Met de juiste hulp kunnen patiënten, vaak zijn ze rond de 20 jaar, nog een heel leven opbouwen.”, zegt Van der Sanden. 

Het is voor ketaminegebruikers met urologische klachten lastig om medische hulp te krijgen. Van der Sanden ontdekte dat er weinig bekend is over de benodigde behandeling en veel mensen worden niet doorverwezen naar de juiste zorginstelling. “Huisartsen stuurden mensen met klachten vaak terug naar huis. Patiënten kregen het advies om eerst te stoppen met ketamine en daarna terug te komen. Voor verslaafden die dagelijks ketamine gebruiken, is dit erg lastig. Hierdoor worden klachten alleen maar erger en neemt de lichamelijke schade toe.”

Preventie en samenwerking

Uiteindelijk hoopt Van der Sanden dat bewustwording zal leiden tot een afname van ketamineverslaving. Er moet meer nadruk komen te liggen op de gevaren van ketaminegebruik. Het JBZ werkt samen met andere zorginstellingen om een veelzijdige aanpak te bieden.

Betrokken afdelingen

Code URO-115
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 14:06
Hoe verloopt de afspraak?

Ketaminespreekuur

Na een verwijzing door huisarts of andere zorgverlener krijg je binnen 2 weken een afspraak thuis gestuurd voor het ketaminespreekuur. Enkele weken voor de afspraak krijg je vragenlijsten thuis gestuurd en nemen we telefonisch contact met je op om alvast wat dingen door te nemen. 

Een afspraak op het ketaminespreekuur duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Een verpleegkundige neemt de vragenlijsten met je door. Daarna kom je bij de arts die samen met jou een behandelplan gaat maken. Ook wordt er vaak bloed- en urine-onderzoek gedaan.

Er kan vervolgonderzoeken nodig zijn. Dit bespreekt de arts dan met je. 

De grote uitdaging in de behandeling is het doorbreken van de vicieuze cirkel van ketaminegebruik. Je hebt veel pijn en probeert dit te onderdrukken met ketamine. Ketamine het enige is wat helpt tegen de pijn. Hierdoor is afkicken moeilijk. Bovendien heb je steeds meer ketamine nodig om de pijn te onderdrukken en neemt de kans op blaasschade en nierfunctieverlies daardoor toe.

Gelukkig lukt het veel gebruikers om af te kicken met behulp van goede medicatie en verslavingszorg. Na de behandeling ervaren zij een stuk minder klachten. Soms is naast afkicken en medicatie een kleine operatie nodig, zoals het laseren van zweertjes in de blaas om pijn te verminderen of het geven van botox-injecties in de blaas om de drang om te plassen te verminderen. Ook zijn er soms grotere operaties nodig zoals het kunstmatig vergroten van de blaas of het aanleggen van een kunst-urineleider. In extreme gevallen moet de blaas verwijderd worden en brengen we een stoma aan. 

Deze informatie geeft algemene voorlichting. Het kan zijn dat de afspraak in jouw geval anders verloopt. De uroloog zal dit altijd aan je laten weten.

Aan het begin van een onderzoek of behandeling zal de arts je vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen heeft, kun je deze ook aan hem stellen.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan naar de polikliniek Urologie.