Geslaagd congres over samenwerking rondom Diabetische Voet
Donderdagavond 13 april vond in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis het eerste grootschalige transmurale congres plaats over de behandeling van de diabetische voet. Dit congres komt exact tien jaar nadat de diabetische voetpoli in het JBZ, met directe expertise van (vaat)chirurgen en gipsverbandmeesters, startte.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Bij het congres waren de 1e lijngezondheidspartners uit de regio aanwezig: podotherapeuten, praktijkondersteuners, huisartsen, orthopedisch schoenmakers, verpleegkundig specialisten Collectief Wondzorg ‘s-Hertogenbosch en omgeving (CWH) en uit het JBZ de gipsverbandmeesters, verpleegkundig specialisten, doktersassistenten, secretaresses, vaatchirurgen, revalidatieartsen en een internist. Er waren zelfs belangstellende physician assistants uit Amsterdam en Capelle aan de IJssel op het Symposium afgekomen.
Het programma begon met een interview waarin een patiënt, die de afgelopen jaren alle bovengenoemde gezondheidswerkers meermaals is tegengekomen, zijn ervaringen deelde. Achtereenvolgens vertelden de praktijkondersteuner, podotherapeut en vaatchirurg hoe de preventie en behandeling van een diabetisch voetulcus is georganiseerd in 1e en 2e lijn en hoe de communicatie tussen de lijnen nog kan worden verbeterd. Na de pauze vertelden de revalidatiearts en orthopedisch schoenmaker hoe genezing en vervolgens secundaire preventie van voetulcera in adequaat schoeisel kan worden bewerkstelligd met de nodige haken en ogen. Bij de verpleegkundig specialisten CWH maakten we kennis met hun onmisbare rol om al die behandel- en preventie-strategieën bij de patiënten thuis in de praktijk te brengen of bij te sturen al naar gelang de mogelijkheden van de betreffende patiënt en zijn omgeving. Dit was weliswaar een open deur, maar toch een eyeopener voor de meeste aanwezigen.
De avond werd afgesloten met een paneldiscussie met alle sprekers en zeer relevante vragen uit de zaal. Tot slot deed vaatchirurg Bart Verhoeven als kartrekker van de jarige voetpoli een oproep aan de aanwezigen om een werkgroep uit alle geledingen te vormen, die op korte termijn – lees: voor de zomer – aanbevelingen kan doen voor een betere transmurale samenwerking met korte lijnen bij zowel verwijzing vanuit de 1e lijn als terugverwijzing naar diezelfde 1e lijn. Momenteel bestaat de wekelijkse voetpoli als samenwerking tussen internist en podotherapeut, vaatchirurg en verpleegkundig specialist en revalidatiearts met orthopedisch schoenmaker binnen het WEC. Verwijzing is mogelijk van patiënten met diabetes en niet genezende of plantaire wonden.