Aandoening

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding stroomt bloed in of rond de hersenen door een scheurtje in een bloedvat.

Dit lek kan ontstaan door een zwakke plek in de wand van het bloedvat. Het bloed hoopt zich op en duwt gezond hersenweefsel weg of een deel van de hersenen krijgt geen zuurstof meer. Hierdoor beschadigt het hersenweefsel en ontstaan uitvalsverschijnselen, zoals een verlamde arm of been, een scheve mond, moeilijk praten en problemen met bewegen.

Op de pagina CVA staat informatie over onderzoeken en behandelingen bij een hersenbloeding. In ongeveer 20% van de CVA's gaat het om een hersenbloeding.

Lees meer

De gevolgen van een hersenbloeding hangen af van de plaats waar de bloeding in de hersenen zit. Een hersenbloeding kan in het hersenweefsel (intracerebrale bloeding) zitten of tussen de hersenvliezen (subarachnoïdale bloeding of subduraal hematoom).

Een hersenbloeding ligt meestal diep in het hersenweefsel. Daarom is een ingreep of operatie in de acute fase meestal niet mogelijk. De verpleegkundige houdt u dan goed in de gaten en controleert regelmatig uw bewustzijn. Soms krijgt u medicijnen om het vocht rond de bloeding te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Soms is een operatie nodig, deze behandeling wordt niet in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gedaan, maar in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis.

Code NEU-068
Laatste revisie: 10 december 2024 - 10:36