Hamerteen of klauwteen
Bij een hamerteen of klauwteen staat uw teen krom. In de volksmond worden de namen door elkaar gebruikt, maar het zijn verschillende aandoeningen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Bij hamer- en klauwtenen zijn de banden en spieren die de tenen laten buigen te kort geworden. Als de trek- en buigspieren van de tenen mooi in balans zijn, kan de teen goed bewegen en staat de teen recht. Wanneer de balans is verstoord kan een hamer- of klauwteen ontstaan. Dit kan komen door leeftijd, reuma, een oud ongeval zoals een breuk, diabetes of slagaderverkalking. Ook te kleine/krappe schoenen of een scheve grote teen die de 2e teen omhoog duwt, kunnen de oorzaak zijn.
Een hamer- of klauwteen drukt vaak tegen een schoen of andere teen. Dit geeft pijn. De bovenzijde van de teen drukt en wrijft tegen iets aan waardoor er eelt of een likdoorn ontstaat. Er kan zelfs een wondje ontstaan of een ontsteking.
Het topje van de teen heeft vaak contact met de grond waardoor ook daar eelt of likdoorns ontstaan. Als de stand van de tenen al stijf is wordt het vaak moeilijk om nog in gewone schoenen te passen. Aan de voorkant en bovenkant van de schoen is minder ruimte waardoor de tenen naar de zool worden geduwd. Dit geeft klachten in de voorvoet.
Klauw- en hamertenen geven behalve klachten aan de teen zelf, ook klachten van de voorvoet. Het gewricht tussen de tenen en het middenvoetsbeentje kan uit de kom gaan of pijn geven. Dit komt door de druk onder de gewrichten bij belasten van de voet.