Aandoening

Liesbreuk (hernia inguinalis)

Bij een liesbreuk is er ter hoogte van de lies een zwakke plek of opening (een ‘breuk’) in de buikwand ontstaan. Op deze plek stulpt het buikvlies - en soms ook wat buikinhoud - naar buiten.

Een liesbreuk is vaak te herkennen aan een bobbel in de lies. Meestal verdwijnt deze uitstulping spontaan bij liggen of is dan gemakkelijk terug te masseren/duwen. Een breuk in een of beide liezen komt regelmatig voor. Bij mannen zijn de liezen een relatief zwakke plek. Dit komt doordat de zaadleider en de bloedvaatjes van de zaadbal via de liezen naar de buik lopen. Meestal dalen de zaadballen bij jongetjes al voor de geboorte door het lieskanaal af naar de balzak. Ongeveer 20% van de mannen en 2% van de vrouwen krijgt vroeg of laat een liesbreuk. 

Lees meer

Wat kan de oorzaak zijn?

Een liesbreuk kan ontstaan bij aangeboren aanleg of als de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken door bijvoorbeeld overgewicht, veel hoesten of persen, of vaak zwaar tillen. Ook van roken wordt de buikwand zwakker.

Welke klachten geeft een liesbreuk?

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf. De breuk kan dus blijven zoals hij is, of langzaam groter worden. Behalve een zwelling bij staan en lopen, is er soms sprake van een zwaar, pijnlijk en branderig gevoel in de lies.

Dijbreuk

De uitstulping kan ook net onder de lies zitten; in het kanaal waar ook de bloedvaten en de zenuwen naar het been lopen. De zwelling is dan soms zichtbaar/voelbaar precies in de liesplooi. Er is dan sprake van een dijbreuk, ook wel ‘vrouwenbreuk’ of ‘hernia femoralis’ genoemd. Dijbreuken komen minder vaak voor dan liesbreuken en zien we vooral bij vrouwen. Omdat dit kanaal van nature erg nauw is, is het risico van beklemming bij dit type breuk wat groter dan bij een liesbreuk.

Code CHI-141
Laatste revisie: 21 februari 2023 - 09:18